Het verhaal

Geboren in het peeldorpje Asten en opgegroeid in het bedevaartsoord Ommel. Daar liep ik rond te banjeren door de bossen als klein meisje, met of stiekem zonder ouders. Al sinds een jonge leeftijd heb ik altijd een magnetische aantrekking tot de natuur gevoeld, van het bos tot de duinen tot de besneeuwde bergtoppen. De natuur was voor mij een plek waar ik veilig was, waar ik mezelf kon zijn. Dit gevoel is door de jaren heen alleen maar sterker geworden en heeft mij naar een bijzondere weg gebracht. Een weg vol met leerzame lessen, sommige zwaar maar mooi, sommige ontroerend en verhelderend. Tijdens mijn studies heeft natuur voor mij altijd centraal gestaan.

Zo begon ik bij mijn middelbare school genaamd Helicon, toentertijd nog 'De Groenschool'. Daar werd gewerkt met planten, ecologie, dieren, noem het maar op. Uiteindelijk ging ik de studie Outdoor & Adventure volgen in Apeldoorn, ik was goed in buitensport, maar de lessen over planten en bomen trokken mij meer. Ik kwam daar voor het eerst in aanraking met het fenomeen 'bushcraft', oftewel het zo lang comfortabel mogelijk leven in de natuur. Dit werd al snel een fascinatie van mij, en daarmee ook mijn focuspunt van de opleiding. Mijn stages stonden in het teken van natuur educatie en bushcraft. Tijdens een van deze stages ben ik terecht gekomen bij Living By Nature. Daar ben ik uiteindelijk ook de jaaropleiding gaan volgen om allerlei vaardigheden te leren over het leren leven in en met de natuur. Ook leerde ik daar om van natuurlijk materiaal, voorwerpen maken die ik kon toepassen in het leven met de natuur. Deze vorm van bushcraft is gefocust op het primitieve; het leven zoals onze voorouders ook deden. Tijdens deze opleiding kwam ik achter het krachtig helende vermogen dat de natuur te bieden heeft. Dingen die ik dacht te kunnen verstoppen kwamen aan het oppervlak en ik vond troost in het zijn met de natuur. Tijdens het beoefenen van vaardigheden en het maken van dingen 'from scratch' kreeg ik veel meer waardering voor de natuur en alles wat daar leeft. De natuur werd als een vangnet voor mij, een thuis.  Na deze opleiding ben ik doorgegaan met een opleiding tot Instructeur op het gebied van Primitieve vaardigheden en wilderness living skills

Na veel experimenteren, veel lessen gegeven en gekregen te hebben, en na veel vallen en opstaan, wist ik dat het moment daar was om zelf te beginnen. Dat wat ik in de natuur ervaar wil ik anderen laten ervaren. En zo, in deze tijden van corona is Calluna Earth Skills geboren. Dit met de hoop om mensen weer te verbinden met de natuur door middel van praktische en geestelijke vaardigheden. Als instructeur ben ik ook nog altijd aan het leren en experimenteren en dat is nou juist een van de leukste dingen van hieraan beginnen. Echter ben ík slechts degene die de instructie en vertaling geeft; de échte leermeester is de natuur zelf.  


Filosofie

Mijn naam is Marly en ik ben de oprichter van Calluna Earth Skills. Mijn doel is de mens weer te verbinden met de natuur en hun natuurlijke zelf. Veel mensen zijn de connectie met de natuur kwijtgeraakt in deze tijden waarin de wereld zo snel gaat en er zo veel gemoderniseerd wordt. Onze voorouders leefden een heel ander leven dan wij nu; simpeler in een besef dat zij niet anders waren dan de rest van de natuur. Door het beoefenen van praktische en geestelijke vaardigheden die onze voorouders hebben overgedragen wil ik mensen weer verbinden met de natuur. Deze verbintenis met de natuurlijke wereld om je heen zorgt ook voor een betere en diepere verbintenis met jezelf, want wij zijn niet afgescheiden van de natuur - wij zijn er deel van. 

- Marly